Specialistmottagning
För hudsjukdomar

Vi tar emot
Både privata hudläkarpatienter
& försäkringspatienter

Akne

Akne är en vanlig hudsjukdom som påverkar miljontals människor över hela världen. Den uppstår vanligtvis under tonåren på grund av ökad produktion av talg i hudens talgkörtlar. Talg och döda hudceller kan blockera hårsäckar, vilket leder till bildandet av komedoner, även kända som pormaskar. Om bakterier trivs i dessa täppta porer kan inflammation och rodnad uppstå, vilket resulterar i finnar och pustler.

Akne kan förekomma på olika delar av kroppen, men är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Det finns olika typer och svårighetsgrader av akne, från mild till svår. Mild akne kan behandlas med receptfria produkter medan svårare fall kan kräva medicinsk behandling, inklusive receptbelagda läkemedel.
Det är viktigt att komma ihåg att akne är en normal del av puberteten för många och det finns många behandlingsalternativ tillgängliga för att hantera och minska dess påverkan på hudens utseende och välbefinnande.

Aktinisk keratos

Aktinisk keratos är en vanlig hudåkomma som oftast uppträder hos äldre personer. Den orsakas av långvarig exponering för solens ultravioletta strålar, vilket resulterar i skadad hud med förändringar i de översta cellskikten.
Aktinisk keratos visar sig som små, grova, fjällande fläckar eller knölar som vanligtvis har en rödaktig färg. De förekommer oftast på hudområden som ofta exponeras för solen, såsom ansikte, öron, händer och hals. Dessa fläckar kan vara känsliga och ge upphov till klåda eller smärta i vissa fall.
Det är viktigt att behandla aktinisk keratos eftersom de obehandlade lesionerna har en ökad risk att utvecklas till hudcancer, särskilt skivepitelcancer. Vanliga behandlingsalternativ inkluderar kryoterapi (frysning), topikala krämer eller PDT.

Rosacea

Rosacea är en kronisk hudåkomma som vanligtvis påverkar ansiktet. Den kännetecknas av rodnad, svullnad och synliga blodkärl på huden, särskilt på kinderna, näsan, pannan och hakan. Personer med rosacea kan även uppleva bölder och pustler som liknar akne.
Orsaken till rosacea vet man inte helt, men det anses vara en kombination av genetiska, miljömässiga och kärlrelaterade faktorer. Triggers såsom stark sol, kryddig mat, alkohol och stress kan utlösa och försämra symtomen.
Det finns olika underkategorier av rosacea, och dess symtom kan variera från person till person. Trots att det inte finns någon botande behandling för rosacea, finns det effektiva sätt att hantera och minska symtomen. Det inkluderar receptbelagda och receptfria mediciner, hudvårdsprodukter och IPL behandling.
Det är viktigt med en individuell behandlingsplan som är anpassad efter patientens specifika behov och symtom. Tidig behandling kan hjälpa till att kontrollera och förbättra tillståndet, och minska risken för komplikationer på längre sikt.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som påverkar cirka 2-3% av världens befolkning. Den kännetecknas av upprepade perioder av hudförändringar som inkluderar röda fläckar täckta av fjällande, silveraktig hud. Dessa fläckar kan förekomma på olika delar av kroppen, inklusive armbågar, knän, hårbotten och nedre delen av ryggen.
Orsaken till psoriasis är komplex och involverar en överaktivitet i immunsystemet. Det är en autoimmun sjukdom där kroppens egna immunförsvar angriper friska hudceller, vilket leder till den snabba tillväxten av hudceller och bildandet av psoriasisplack.
Symtomen kan variera i svårighetsgrad från milda till svåra och kan påverka patientens livskvalitet. Utöver hudförändringar kan psoriasis även vara förknippat med ledsmärta och inflammation, en form som kallas psoriasisartrit.
Det finns olika behandlingsalternativ för psoriasis, inklusive topikala krämer och salvor, ljusbehandling, tablettbehandling och biologiska läkemedel. Behandlingsvalet beror ofta på svårighetsgraden av sjukdomen och patientens individuella behov.

Basaliom

Basaliom, även känt som basalcellscancer, är den vanligaste formen av hudcancer. Den uppkommer från de nedre cellskikten i huden och vanligtvis på områden som har varit exponerade för solen, såsom ansikte, öron, nacke och huvud. Basaliom tenderar att vara långsamväxande och har sällan spridit sig till andra delar av kroppen när det upptäcks i tid.
Symptomen inkluderar en knöl, sår eller rodnad som kan blöda eller bilda en skorpa. Det är viktigt att upptäcka och behandla basaliom tidigt eftersom det kan leda till lokala komplikationer om det lämnas obehandlat.
Basaliom behandlas med kirurgi, kryoterapi (frysning) eller andra lokala behandlingsmetoder. Valet av behandling beror på typen, storleken och platsen på tumören.
Solskydd är en viktig förebyggande åtgärd för att minska risken för basaliom och andra former av hudcancer.

Perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudåkomma som kännetecknas av små röda knölar eller blåsor som uppträder runt munnen, på kinderna, näsan och ibland även runt ögonen. Dessa utslag kan vara fjällande och klia. Tillståndet kan även inkludera rodnad och svullnad i det drabbade området.
Vissa faktorer som kan bidra till att man får perioral dermatit är användning av kortisonkrämer, hudvårdsprodukter eller hormonella förändringar. Det är viktigt att undvika användning av steroidkrämer på det drabbade området, eftersom detta kan förvärra tillståndet.
Behandling av perioral dermatit kan ta tid. Det är viktigt att vara konsekvent med behandlingen.

Atopisk eksem

Atopiskt eksem, även känt som atopisk dermatit, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av torr, kliande och irriterad hud. Atopiskt eksem kan uppträda i skov och variera i svårighetsgrad.
Symptomen inkluderar rodnad, svullnad och fjällande hud, samt ibland blåsbildning och vätskeansamling. De mest drabbade områdena är oftast veck och veckgropar, som armveck, knäveck och nacke.
Orsakerna till atopiskt eksem är komplexa och involverar en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. Vissa ämnen, som vissa tvättmedel och allergener, kan förvärra symtomen.
Behandlingen för atopiskt eksem inkluderar att undvika utlösande faktorer, användning av fuktgivande krämer och salvor, samt i vissa fall användning av kortison krämer för att minska inflammationen. För svårare fall kan läkare ordinera andra behandlingar, inklusive immundämpande läkemedel.

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kännetecknas av rodnad, fjällande hud och ibland oljig skalp eller hud. Det påverkar områden med högre talgproduktion, såsom hårbotten, ögonbryn, näsvingar, öron och bröstkorg. Tillståndet kan ge upphov till kliande eller öm hud.
Orsakerna till seborroiskt eksem är inte helt klarlagd, men det tros vara relaterat till en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer. En jästsvamp vid namn Malassezia kan också spela en roll i dess utveckling.
Behandlingen av seborroiskt eksem innefattar ofta användning av medicinska schampon, krämer eller lotioner som innehåller antifungala eller antiinflammatoriska ingredienser. Regelbunden tvätt och fuktgivande är viktiga komponenter i att hantera tillståndet.

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är en form av hudcancer som utvecklas från skivepitelcellerna, som utgör den översta cellskikten i huden. Den främsta orsaken till skivepitelcancer är långvarig exponering för solens ultravioletta strålar. Därför förekommer den ofta på hudområden som är mest exponerade, såsom ansiktet, öronen, händerna och nacken.
Skivepitelcancer börjar oftast som en knottra, knöl eller sår som inte läker. Det kan också förekomma förändringar i hudens färg och textur. Tidig upptäckt och behandling är viktigt för att förhindra spridning och komplikationer.
Behandlingsmetoden beror på tumörens storlek, placering och om det finns risk för spridning.
Solskydd är viktiga förebyggande åtgärder för att minska risken för skivepitelcancer och andra former av hudcancer.

Malignt Melanom

Malignt melanom är en allvarlig form av hudcancer som utvecklas från melanocyter, de celler som producerar pigmentet melanin. Det är den mest aggressiva formen av hudcancer och kan sprida sig till andra delar av kroppen om det inte upptäcks och behandlas tidigt.
Melanom kan uppstå i befintliga födelsemärken eller som nya, mörka fläckar på huden. Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringar i storlek, form, färg eller symmetri av befintliga födelsemärken eller hudfläckar.
Behandlingen för malignt melanom beror på flera faktorer, inklusive tjocklek och stadie av tumören. Den kan omfatta kirurgisk borttagning, strålbehandling, immunoterapi, målspecifik terapi och/eller kemoterapi. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att öka chanserna till framgångsrik behandling och för att förhindra spridning av cancern till andra organ.
Regelbundna hudkontroller, solskydd och att undvika överdriven exponering för solen är viktiga förebyggande åtgärder för att minska risken för malignt melanom och andra former av hudcancer. Personer med ökad risk på grund av exempelvis stark solhistorik eller familjehistoria av melanom bör regelbundet genomgå hudkontroller.

Seborroisk keratos

Seborroisk keratos är en vanlig, godartad hudåkomma på vuxna, särskilt äldre personer. Den utmärks av upphöjda, bruna eller svarta fläckar eller knottror på huden. Dessa fläckar kan variera i storlek och form, och de förekommer oftast på områden som är benägna för solpåverkan, såsom ansikte, bröst och rygg.
Trots att orsaken till seborroisk keratos inte är helt klarlagd, men det anses att genetik och åldrande spela en roll i dess utveckling. Det är ofarligt och ger normalt inte upphov till någon smärta eller obehag.
Behandling är oftast inte nödvändig av medicinska skäl, men personer kan välja att ta bort dem för kosmetiska ändamål eller om de irriterar eller gnuggas mot kläder. Borttagning kan utföras genom kirurgiska metoder som skrapning.

Melasma

Melasma är en vanlig hudåkomma som kännetecknas av mörka fläckar eller pigmentering på huden. Dessa fläckar är oftast brunaktiga och förekommer vanligtvis på områden som är exponerade för solen, särskilt i ansiktet, på kinderna, överläppen, pannan och hakan.
Det finns vissa faktorer som tros spela en roll i varför man får melasma, överdriven exponering för solen, hormonella förändringar (särskilt under graviditet eller vid användning av hormonella preventivmedel) och genetik. Det förekommer ofta hos kvinnor.
Melasma kan vara kosmetiskt oroande för många människor, men det är en ofarlig hudåkomma och påverkar inte den fysiska hälsan. Behandlingsalternativen inkluderar användning av solskyddsfaktor för att skydda huden mot solens skadliga strålar, användning av ljusblockerande krämer eller serum, och i vissa fall kan hudläkare ordinera andra behandlingar såsom kemisk peeling eller laserbehandling för att minska pigmenteringen.
Det är viktigt att veta att melasma kan vara en kronisk åkomma och kan återkomma om solskyddsåtgärder och lämplig hudvård inte upprätthålls.

Alopecia areata

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som påverkar hårbotten och ibland även andra hårbärande områden på kroppen. Det kännetecknas av plötslig, områdesvis håravfall, vilket resulterar i runda eller ovala fläckar utan hår. Orsaken är att kroppens immunsystem felaktigt attackerar hårsäckarna, vilket hindrar håret från att växa normalt.
Alopecia areata kan förekomma i olika grader av svårighetsgrad, från mindre fläckar till totalt håravfall på skalpen (alopecia totalis) eller över hela kroppen (alopecia universalis). Tillståndet är inte smittsamt och påverkar människor i alla åldrar och etniciteter.

Behandlingen av alopecia areata varierar beroende på svårighetsgraden och kan inkludera användning av topikala kortisonkrämer, injektioner med kortikosteroider i de drabbade områdena. Trots behandling är resultatet av behandlingen varierande och det finns ingen garanterad bot.

Hej! Har du några frågor, eller något du vill veta mer om?